fbpx

Ecografia abdominală generală

Ecografia abdominală generală

Ecografia abdominală generală reprezintă o metodă imagistică larg folosită pentru investigarea patologiilor abdominale, dar și pentru depistarea și diagnosticarea afecțiunilor abdominale, cu ajutorul ultrasunetelor. La modul general, se utilizează cu precădere pentru evaluarea organelor parenchimatoase (rinichi, ficat, splină, pancreas) și a structurilor ce se găsesc în abdomen (aorta abdominală, vena cavă, vezica biliară), dar și a organelor genitale interne.

In domeniul gastroentelogiei, ecografia abdominală vine în ajutorul explorării ficatului, colecistului, pancreasului, splinei, vaselor abdominale și a cavității abdominale.

Care sunt riscurile ecografiei abdominale generale?

Ultrasunetele emise de ecograf nu prezintă risc de iradiere, așadar procedura este nedureroasă și poate fi repetată cu ușurință, nu favorizează apariția cancerului și poate fi realizată fără probleme în timpul unei sarcini.

Ce se poate depista cu ajutorul ecografiei abdomenului?

  • La nivelul ficatului – mărime, omogenitate, structură, chiste, hemangioame, tumori, calcificări, căi biliare,
  • La nivelul veziculei biliare – colecistul – și al căilor biliare – pietre, tumori, malformații, dilatări,
  • La nivelul pancreasului – mărime, chisturi, calcificări, calculi, tumori,
  • La nivelul splinei – mărime, tumori, chisturi, splină accesorie,
  • La nivelul cavității abdominale – ganglioni abdominali, modificări ori depozite de lichid apărute în apendice, prezența de lichid în cavitatea abdominală.

Cum ne pregătim pentru ecografia abdominală generală?

Se recomandă ca înainte de ecografia abdominală generală, sa nu mâncați cu cel puțin 8 ore înainte de efectuarea acesteia, și să se consume cel puțin 700 ml de lichide neacidulate (apă) cu o oră anterior examinării. Aceste măsuri sunt necesare pentru a nu exista repercusiuni negative asupra calității imaginilor și a depistării patologiilor.

Vezi mai multe despre Dr. Bogdan Mazilu, Medic Specialist Gastroenteorologie

Programeaza-te online:

https://programari.clinicapromed.ro/

Sau suna-ne la: 0372.88.00.88