fbpx

Ecografia Musculo-Scheletală și de Părți Moi: O Metodă Avansată pentru Diagnostic și Tratament Eficient


Ce este Ecografia Musculo-Scheletală si cea de Părți Moi? 

Ecografia musculo-scheletală și cea de părți moi reprezinta o procedură imagistică non-invazivă, neiradiantă și nedureroasă care utilizează ultrasunetele pentru a crea imagini detaliate ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și altor țesuturi moi din corp. Poate aduce informații similare rezonanței magnetice, dar mult mai rapid și la un cost mult mai redus. 

Această tehnică permite vizualizarea diferitelor structuri anatomice atât static cât și în dinamica, oferind informații valoroase despre funcționalitatea și starea acestora. Oferă o perspectivă detaliată, permițând medicilor să diagnosticheze și să trateze eficient o gamă largă de afecțiuni. 

Când este Recomandată Ecografia Musculo-Scheletală si de Parti Moi?

diagnosticul leziunilor musculare, ale tendoanelor sau ale articulațiilor.

Imaginile detaliate obținute în timp real ajută la evaluarea extinderii leziunilor și la planificarea tratamentului adecvat. 

Astfel, pot fi identificate leziuni posttraumatice precum rupturi de tendoane, ligamente sau musculare, entorse, luxații și leziuni ale ligamentelor sau tendoanelor; determinarea mărimii rupturilor parțiale și a asocierii cu hematom intramuscular poate fi crucială în stabilirea unui tratament chirurgical. 

Pe de alta parte poate identifica prezența unor leziuni inflamatorii ale articulațiilor precum  tendinite, chisturi sinoviale, epicondilite, bursite, leziuni sau compresii ale nervilor (sindromul de tunel carpian sau cel de canal Guyon), prezența colecțiilor sau a sinovialei proliferate la nivelul articulațiilor etc.

identificarea  diferitelor formațiuni aflate în tesuturile moi (tegument / tesut celular subcutanat/ muschi) sau evaluarea glandelor salivare in patologii precum Sindromul Sjogren.

– identificarea sindromului de canal carpian – prin evaluarea nervului median la nivelul tunelului carpian

monitorizarea diferitelor patologii cu afectare articulară sau tendinoasă  – poliartrita reumatoida, guta, spondiloartrite, lupus eritematos sitemic, polimialgia reumatică, etc.

În aceste cazuri ecografia poate fi folosită atat pentru a cuantifica activitatea bolii cât și pentru a monitoriza evoluția și răspunsul la tratament. Acest lucru permite ajustarea tratamentului în funcție de nevoile individuale ale pacientului. 

evaluarea leziunilor degenerative la diferite sedii articulare – gonartroza/ coxartroza/ periartrita scapulo-humerala, etc.

diagnosticul diferențial dintre afectiunile inflamatorii sau degenerative articulare

ghidaj ecografic: Ecografia poate fi utilizată pentru a ghida acul de punctie utilizat pentru diferite manopere, cum ar fi infiltrații cu corticosteroizi sau acid hialuronic, aspirarea unor colecții din articulații inflamate, hematoame sau diferite chisturi (cel mai frecvent chistul Baker).

Această abordare minimizează riscurile și îmbunătățește foarte mult precizia intervențiilor. De exemplu infiltrațiile în articulația șoldului sunt foarte greu de realizat fără ghidaj ecografic. 

Beneficiile Ecografiei Musculo-Scheletale  și de Părți Moi

Non-invazivitate: Este complet non-invazivă și reduce timpul de recuperare pentru pacienți. 

Neiradiantă – utilizează ultrasunetele

Nedureroasă – se utilizează un gel la contactul cu tegumentul

Imagini în Timp Real: Procedura oferă imagini în timp real, permițând medicilor să observe și să evalueze structurile anatomice în dinamică, acest aspect fiind util în special în diagnosticul și tratamentul leziunilor posttraumatice. 

Precizie Diagnostică: Ecografia musculo-scheletală oferă o rezoluție ridicată a imaginilor, permițând diagnosticarea precisă a leziunilor musculare, tendoanelor sau a altor afecțiuni. Acest lucru facilitează planificarea tratamentului adecvat și optimizarea rezultatelor pentru pacienți. 

La Clinica Promed, ne preocupăm continuu de starea ta de sănătate. 

Beneficiază de oferta noastră pentru ecografia musculo-scheletală. 

Ecografie Musculo-Scheletală la prețul de 250 Lei. 

Concluzie 

Ecografia musculo-scheletală și cea de părți moi este o modalitate valoroasă și eficientă de diagnostic și tratament. 

Cu beneficii precum non-invazivitatea, imagini în timp real și precizie diagnostică, această tehnică avansată oferă o perspectivă detaliată și informativă asupra afecțiunilor musculo-scheletale. 

Pentru pacienți, aceasta înseamnă acces mai rapid la diagnostic și tratament, precum și îmbunătățirea calității vieții prin reducerea disconfortului și a timpului de recuperare. Aflați mai multe despre abordarea și expertiza Dr. Horațiu Popov , Medic Primar în Reumatologie

Ecografia Urologică (Reno-Vezicală

Sau sună-ne la:

Telefon: 0372.88.00.88

Email: contact@clinicapromed.ro

Adresa: Strada De Mijloc nr. 132, Brașov

Program:
Luni – Joi 08:00 – 20:00
Vineri 08:00 – 18:00