Te-ai întrebat cât de importantă este vitamina D3?
Deficitul de vitamina D3
este cea mai slab diagnosticată și netratată carență nutrițională din lume. Peste 1 miliard de oameni au deficit mediu și/sau sever de vitamina D3. Studiile au arătat că în România 40% – 75% din populație prezintă deficit de vitamina D3. Printre aceștia regăsim copii, adulți cu osteoporoză și persoane vârstnice.
Conform Ghidului pentru evaluarea statusului vitaminei D3 la adulți (Ministerul Sănătății), necesitatea profilaxiei deficitului de vitamină D3 în populația din România este dată, în principal, de poziționarea geografică în zona paralelei 45. Prevalența deficitului de vitamina D3 crește de la 40% vara la 70% iarna.
Cum se formează
Vitamina D3 este singura vitamină pe care corpul nostru o poate produce, formându-se în piele la lumina soarelui. Aceasta acționează ca hormon pentru organism și influențează multe funcții vitale.
Anotimpurile, momentele zilei, poluarea și poziția geografică sunt factori ce influențează cantitatea de vitamina D3 produsă.
Beneficii
Rolul major al vitaminei D3 este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D3 ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice. Poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în reglarea sistemului imunitar.
În ultimii ani, vitamina D3 a fost intens promovată ca fiind o vitamină minune. Aceasta oferă protecție împotriva unor forme de cancer (cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată), împotriva infarctului, bolii Alzheimer, dar și împotriva anumitor afecțiuni cronice, precum diabetul și hipertensiunea.
De asemenea, s-a constat că un deficit de vitamina D3 duce adesea către depresii majore și insomnii, având un rol major în sinteza unor transmițători neurohormonali.
Surse de vitamina D3
- Expunerea la soare – vitamina D3 sintetizată la nivelul pielii. Corpul are nevoie de o cantitate suficientă de raze UV pentru a produce vitamina D3. Pentru a obține doza zilnică recomandată (1000 UI, de ex) este nevoie să ne expunem zilnic 15 minute la soare, între orele 10:00 și 15:00.
- Alimente bogate în vitamina D3: pește gras (somon, sardine, macrou), ulei de ficat de cod, gălbenuș de ou, ciuperci. Dieta care include aceste alimente poate asigura un maximum de 20% din necesarul zilnic.
- Suplimente alimentare cu vitamina D3 – Deficitul poate fi compensat prin produse care conțin vitamina D3 (suplimente sau medicamente).
Factori de risc pentru deficitul de vitamina D3
Timpul redus de expunere la soare, pielea închisă la culoare, vârsta înaintată, menopauza la femei, regimul alimentar neadecvat și malabsorbția (determinată de afecțiuni sau terapii) cresc riscul de a suferi de deficiență de vitamina D3
Cum depistăm deficitul de vitamina D3
Deficitul de vitamina D3 poate fi ușor diagnosticat prin analiza din sângele venos, aceasta determinând cantitatea totală de vitamina D3 (25 dehidroxi vitamina D3), care circulă liberă prin sânge.
Din păcate, în România, determinarea vitaminei D3 nu este inclusă în setul de analize anuale, însă prețul ei nu este unul foarte crescut. Printr-o depistare timpurie a deficitului de vitamina D3 am putea preveni multe afecțiuni precum osteoporoza, rahitismul, depresia, tumori, infecții.