fbpx

Teste COVID-19

Clinica Promed Brasov teste covid

Se împlinește aproape un an de când virusul Sars-Cov-2 care poate produce boala COVID-19 a devenit subiect tabu în toată lumea. Acest virus a declanșat în sistemul de sănătate o avalanșă de schimbări și incertitudini în ceea ce privește modalitatea de transmitere, simptomatologia asociată și protocoalele de tratament. Lucrurile au început ușor să se clarifice și să se stabilizeze, observând că rolul primordial îl constituie depistarea din timp a virusului, mai ales în perioada sa activă, adică în momentul în care acesta ar fi cel mai contagios și ar începe să producă simptome.

De ce să mă testez?

Prin depistarea cât mai rapidă a virusului se reduce riscul de transmitere și pacientul poate începe un tratament specific rapid. Se scurtează, astfel, perioada de evoluție a bolii și complicațiile pe care aceasta le poate produce. Principala “poartă” de intrare a virusului în organism o reprezintă fosele nazale, loc în care se multiplică și încep să producă simptome. Organismul îl detectează ca fiind un corp străin, adică un antigen, și începe să producă imunoglobuline (anticorpi) pentru a-l anihila. Imunoglobulinele reprezintă, de fapt, un tip de globule albe, care circulă prin vasele de sânge.

Primul anticorp produs, într-un interval de 5-7 zile de la debutul simptomatologiei, este imunoglobulina de tip M (IgM). Aceasta rămâne prezentă în sânge pentru încă aproximativ 14 zile. La sfârșitul bolii, un alt tip de anticorp își face apariția, imunoglobulina G (IgG). Imunoglobulina G va rămâne prezentă pentru aproximativ 2-6 luni, conferind protecție mai îndelungată. În funcție de sensibilitatea și imunitatea fiecărui organism în parte, simptomatologia diferă, constatându-se în timp că o doză mai mare de anticorpi este produsă dacă pacientul a prezentat simptome mai intense.

Care sunt diferențele dintre tipurile de teste existente?

În momentul de față, există două categorii de teste COVID-19:

Testele care determină prezența antigenului (virusului)
Sunt recomandate persoanelor care au simptome specifice COVID-19 (tuse, febră, dureri musculare) sau care au intrat în contact cu persoane infectate cu virusul SARS- CoV-2.

  • Testul RT-PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction)
    Se efectuează din secrețiile nazale și faringiene, recoltate de personalul medical cu ajutorul unui bețișor cu tampon de vată. Materialul prelucrat în laborator pune în evidență ARN-ul viral și, printr-o reacție de polimerizare (PCR), are loc transformarea lui în ADN care se multiplică pentru a putea fi detectat.
    Când solicit testul RT-PCR?
    Atunci când vreau să aflu dacă am contactat virusul, chiar dacă nu prezint simptome specifice. Prin acest test se depistează atât prezența antigenului activ (cu simptome), cât și a celui mai puțin activ (fără simptome), însă nu se poate preciza cu exactitate nivelul de contagiozitate la persoanele asimptomatice.
    Acuratețe: 97%
    Obținere rezultate: 2-3 zile
    Cost: 350 RON
  • Testul rapid antigen
    Se efectuează din secrețiile nazale, recoltate de personalul medical cu ajutorul unui bețișor cu tampon de vată, dar care se prelucrează imediat, la locul recoltării. Secrețiile naso-faringiene de la pacient se pun pe o bandă de hârtie pe care sunt fixați anticorpi specifici coronavirusului SARS- CoV-2. Dacă secrețiile conțin antigen viral, se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe banda de hârtie și antigenele virale din secreții.

    Atunci când prezint anumite simptome specifice (tuse, febră, dureri musculare) și vreau să aflu dacă am contactat virusul, dar și la sfârșitul perioadei de izolare pentru a confirma absența virusului. Prin acest test se depistează astfel doar prezența antigenului activ, care generează simptome.
    Acuratețe: 96%
    Obținere rezultate: 5-10 minute
    Cost: 100 RON
Când solicit testul rapid antigen?

Testele care determină prezența anticorpilor în sânge
Sunt recomandate persoanelor care au fost confirmate în trecut cu boala COVID-19 sau care au avut simptome sau suspiciuni, pentru a vedea dacă organismul a produs anticorpi.

  • Testul serologic anticorpi
    Se efectuează din sânge venos recoltat de la pacient, pentru determinarea prezenței anticorpilor de tip IgG și IgM și necesită prelucrare în laborator.
    Obținere rezultate: 3 zile (determină cantitatea de anticorpi prezentă în organism)
    Cost test serologic de anticorpi:
    • Test IgG: 105 RON
    • Test IgM: 145 RON
    • Test IgG + IgM: 250 RON.
  • Testul rapid anticorpi
    Se efectuează prin recoltarea unei picături de sânge din deget și determină prezența ambelor tipuri de anticorpi – IgM și IgG.
    Obținere rezultate: 5 minute
    Cost: 80 RON

La Clinica Promed Brașov puteți efectua toate tipurile de teste COVID-19 (Sars-Cov-2), în condiții depline de siguranță.