Consultația ginecologică – la ce vârstă? – Vizita la medicul ginecolog ar trebui să devină o rutină în viața oricărei adolescente sau femei, cu scopul de a preveni sau trata numeroase afecțiuni ce pot apărea la nivelul aparatului reproducător feminin. Gândul la un prim consult la ginecologie poate fi însă însoțit de întrebări și îngrijorări, mai ales la tinerele adolescente.
Vei afla când să mergi la ginecolog, cum să te pregătești pentru un consult ginecologic, în ce perioadă a lunii este optim să mergi și cum decurge un consult ginecologic.
- când să mergi la ginecolog,
- cum să te pregătești pentru un consult ginecologic,
- în ce perioadă a lunii este optim să mergi,
- cum decurge un consult ginecologic.
Când ar trebui să te prezinți la medicul ginecolog?
Medicii specialiști ginecologi recomandă ca un prim consult la ginecologie să fie făcut oricând, începând cu vârsta de 15 ani, chiar dacă nu ai început viața sexuală, cu recomandarea de a reveni periodic o dată pe an sau ori de câte ori prezinți simptome specifice cum ar fi:
- Întârzieri ale menstruației mai mult de 10 zile
- Dureri apărute în partea de jos a abdomenului sau în jurul zonei genitale
- Secreții vaginale însoțite de mâncărime, senzația de arsură, miros neplăcut
- Sângerări vaginale care durează mai mult de 10 zile
- Absența menstruației
- Crampe menstruale intense
- Durere sau discomfort în timpul actului sexual
În cadrul unui consult ginecologic poți beneficia de:
- examinare şi ecografie ginecologică
- consiliere în ceea ce privește educația sexuală
- metode de contracepție
- sfaturi despre screeningul de cancer de col uterin sau de cancer mamar.
Așadar, consultul ginecologic nu se oprește la examinarea medicală.
Cum te pregătești pentru consultația ginecologică?
Programează consultul ginecologic imediat după finalizarea ciclului menstrual. Este recomandat ca înainte cu 48 de ore să eviți contactul sexual, să nu folosești produse de igienă intimă (geluri, ovule, creme) și să nu faci spălături vaginale.
Gândește-te dinainte care sunt întrebările la care vrei să-ți răspundă medicul ginecolog și notează-le, pentru a ți le reaminti mai ușor în timpul consultului.
De asemenea, medicul îți va pune o serie de întrebări despre sănătatea ta și a familiei tale și este important să te informezi și să te gândești la răspuns din timp:
- la ce vârstă ai avut prima menstruație,
- cum este ciclul menstrual,
- dacă suferi de vreo boală,
- dacă ești alergică la vreun medicament,
- dacă folosești metode contraceptive.
În ce constă un control ginecologic?
În ziua programării nu este nevoie să faci nimic special. Fă-ți în mod obișnuit un duș cu apă și săpun, însă nu folosi creme sau pudră în zona intimă. Pentru a te simți cât mai bine, întotdeauna este indicat să-ți golești vezica înaintea examinării.
Medicul îți va explica fiecare parte a examenului medical. Îți va cere să te așezi pe masa ginecologică după ce ai înlăturat partea de jos a îmbrăcămintei după un paravan.
Există 3 părți ale examenului ginecologic:
- examinarea organelor genitale externe (vulva),
- examinarea vaginului și a colului uterin cu speculul și
- examinarea organelor genitale interne cu ajutorul mâinilor.
Examinarea fizică nu ar trebui să fie dureroasă, dar dacă este cazul, trebuie să îi spui imediat medicului, deoarece acest lucru ar putea fi un semn al unei anumite patologii.
Consultul poate fi completat cu efectuarea unei ecografii transvaginale care are o mare acuratețe în stabilirea diagnosticului. Ecografia transvaginală se efectuează cu o sondă endovaginală (care este introdusă în vagin, acoperită cu un prezervativ) cu ajutorul căreia medicul îți va studia uterul și ovarele.
Dacă ai 21 de ani sau deja ți-ai început viața sexuală, medicul ginecolog va vrea să recolteze testul Papanicolau. Manevra nu este dureroasă, însă uneori poți simți o senzație de ciupire. De asemenea, dacă va considera necesar, medicul va recolta o probă din secreția vaginală pentru bolile cu transmitere sexuală sau îți va recomanda să efectuezi analize în plus.
În cazul în care ai efectuat analize specifice, te vei întoarce la medicul ginecolog să le interpreteze și să prescrie tratament, dacă va fi necesar.
Cum ne ajută consultul periodic și ecografia ginecologică?
Atât consultul, cât și ecografia ginecologică, ajută nu numai la depistarea unor posibile probleme de sănătate, dar fac parte din politica de prevenție a oricărei societăți evoluate. Prevenția este cea care ar trebui să te conducă la medic înainte de apariția oricăror probleme de sănătate. Numai așa se poate preveni și trata orice afecțiune legată de organele genitale: chisturi ovariene, fibroame uterine, cancer de col uterin, infecții vaginale, etc.
Programeaza-te online la medicul ginecolog:
https://programari.clinicapromed.ro/
Sau suna-ne la: 0372.88.00.88