fbpx

Ce cauzeaza schizofrenia?

Ce cauzează schizofrenia?

Ai vrea să afli și tu care sunt principalele cauze ce favorizează apariția schizofreniei?

Ce cauzeaza schizofrenia?

Oare are legatură și cu faptul că baiatul meu consumă droguri? Sunt îngrijorată până peste cap. Nu i-a lipsit niciodată nimic. Întotdeauna am facut totul în locul lui și acum mă ignoră total. Ba chiar este furios pe mine de multe ori.

Stă doar în camera lui. Refuză să se spele și să își tundă  părul și vorbește numai ciudățenii. Mereu eram atentă și grijulie cu el, poate prea grijulie referitor la curățenie si microbi. La diferitele pericole din jur. Acum nu mai suportă să îi spun nimic. Daca stau bine să mă gândesc a fost dintotdeauna o fire mai retrasă. Mai singuratic. Dar nici chiar așa! Să iți fie frică să stai în casă cu propriul copil?!”

Așa îmi spunea îngrijorată, o mamă zilele trecute.

Cei mai importanți factori cauzali sunt:

Factorii genetici

  • Riscul de a dezvolta schizofrnie crește cu cat există mai multe rude de gradul I ce au boala. Ambii părinți – risc de 46%, un singur părinte – 17%, gemeni „identici” – monozigoți – 48%, gemeni dizigoți – 17%, veri grad I – între 6-17%.

S-a constatat că rudele pacienților cu schizofrenie au risc mai mare de a dezvolta tulburări de personalitate înrudite cu schizofrenia în comparație cu cei din populația generală:

Tulburare paranoidă

În care persoana este din fire mai bănuitoare, geloasă fără motiv, observă constant comploturi împotriva sa și este gata să se răzbune, evitând constant intimitatea, cu tendința la izolare.

Tulburare schizoidă

Persoana manifestă un comportament excentric (îmbrăcăminte demodată sau aspect neglijent, „ciudățenii” vizibile, limbaj bizar), indiferență și detașare emoțională față de realitățile din jurul său.

Fără relații apropiate cu familia sau prietenii, dar cu o viață interioară bogată, plină de fantezie, preocupată de hobby-uri singuratice. La aceste persoane s-a putut remarca un nivel de inteligență foarte înalt (genii), creativitate crescută și că pot excela. Realizând performanțe impresionante (matematicieni, filozofi, astronomi, ex. Albert Einstein, Van Gogh).

În urma cercetărilor s-a descoperit că  gena neuregulin 1, este prezentă atât la cei care au schizofrenie, cât și la persoanele foarte creative, ce nu au boala.

Tulburare schizotipală

Persoana are convingeri ciudate, gândire magică, se crede înzestrată cu puteri supranaturale (premoniție, clarviziune, comunicare telepatică), interpretează vorbele celorlalți ca referitoare la sine în sens negativ.

Prezintă vorbire vagă, abstractă, detalii excesive, preferă de asemenea izolarea socială și poate avea halucinații vizuale sau auditive și impresia că are corpul transformat sau modificat, în prezența unui stres intens (decompensare psihotică).

Factorii infecțioși si traumatismele

Aici putem aminti: hemoragia în timpul sarcinii, diabetul zaharat la mamă, incompatibilitatea Rh, lipsa îndelungată a oxigenarii la făt, greutatea mică la naștere, perimetrul craniului redus, malformațiile, aplicarea forcepsului, nașterea înainte de termen (sub 37 de săptămâni). Infecțiile virale la mamă (virusul gripal, Toxoplasmoza, virusul Citomegalic) în trimestrul doi de sarcină.

Zonele defavorizate din marile orașe

Poluarea, lipsa muncii fizice într-un mediu natural, stresul și problemele financiare pe care le implică, emigrarea cu lipsa adaptării în noua țară, lipsa de prieteni și adaptarea dificilă.

  • consumul de droguri începând de la o vârstă cât mai tânără favorizează aparitia psihozei și ulterior a schizofreniei; printre acestea se numără consumul de cannabis, substanțele stimulante și altele,
  • conflictele intrafamiliale și lupta pentru putere între părinți, îl fac pe copil să fie nevoit să „se împartă în „două” și să nu știe care este rolul fiecărui membru în familie și societate. Comunicarea verbală încărcată de ostilitate, vorbirea vagă (în care membrii familiei se așteaptă să li se „citească gândurile”), discrepanța între vorbe și fapte – toate acestea îl înstrăinează pe copil și îi creează un defect de adaptare la cerințele familiei și celor din jur.

Mama depresivă

Schizofrenă sau histrionică (preocupată de propriile boli, de propria persoană), care nu își poate manifesta afecțiunea față de copil în primul an de viață. Cât și mama foarte protectoare cu tendința de a controla în permanență copilul în primii 3-4 ani de viață și mai târziu contribuie la dezvoltarea insuficientă a independenței copilului și a limitelor clare. (din cauză că nici mama nu respectă limitele copilului/adolescentului).

Acest aspect duce inițial la un comportament dependent, în care copilul nu se poate desprinde de mamă. Iar mai apoi în adolescență, se manifestă prin inversiune afectivă („nu vreau să o mai văd în fața ochilor pe femeia aceasta care zice ca m-a născut, nu este ea mama mea, a fost înlocuită cu o persoană rea”).

Cu apariția posibilă a delirului de persecuție („voi vreți să-mi faceți rău, să mă otrăviți”), retragerea în singurătate și reducerea comunicării interpersonale.

  • dezechilibrele biochimice între neuromediatori:  dopamina – hormonul plăcerii și al recompensei crește prea mult în anumite zone și este scăzută în altele; serotonina – hormonul voinței și al fericirii, de asemenea și alți neurotransmițători (glutamatul, acetilcolina) devin dezechilibrați.

Factorii de mai sus, corelați, perturbă procesul de dezvoltare neuronal, astfel căneuronii nu ajung cu toții la locul pe care ar trebui să îl ocupe. Și nu realizează toate conexiunile necesare, sistemul nervos se dezvoltă mai lent și apar dezechilibre la nivelul neurotransmițătorilor cerebrali. Așa apare schizofrenia.

Te aștept în articolul urmator să îți spun cum îi poți ajuta și tu pe cei care trec prin această suferință.

Până atunci, amintește-ți că poți alege în fiecare zi educația, știința; tu poți alege să îți pese, tu poți face o diferență în lumea ta! Pe curând!

Programeaza-te online la medicul psihiatru:

Află mai multe despre Dr. Lavinia Profil – Medic Specialist Psihiatrie

https://programari.clinicapromed.ro/

Sau suna-ne la: 0372.88.00.88