fbpx

Atacul de panică și anxietatea

Atacul de panică și anxietatea

Te confrunți cu Atacul de panică și anxietatea?


Te simți depășit de situație și ai dori să știi cum să scapi de simptome în acele momente?


Am o veste bună pentru tine! Poți depăși atacul de panică și anxietatea aplicând metode prin care te poți liniști. 😊

Primul pas foarte important pe care ai nevoie să îl faci, este ca acum, când ești liniștit să te întrebi:


Ce se întâmplă în creier în momentele de panică și anxietate maximă?


Răspunsul este că amigdala din sistemul limbic (zona de procesare emoțională a evenimentelor), responsabilă de gestionarea pericolului și a situațiilor de criză, se activează foarte intens.

Această activare face să se descarce în corp în fracțiuni de secundă hormonul de stres (cortizolul) și hormonul acțiunii (adrenalina), astfel sunt mobilizate instant toate resursele corpului pentru a lupta cu pericolul.

Aha, deci creierul meu se simte în pericol!

Odată cu activarea centrului de frică, partea de rațiune (cortex prefrontal) se dezactivează. Asta te face să nu mai poți gândi limpede și cu maturitate, ci să ai creierul dominat de panică.

Apoi întreabă-te:


Cum recunosc atacul de panică și anxietatea?


Pot apărea toate simptomele de mai jos sau doar câteva din ele:

– inima începe sa își aceelereze activitatea și pot apărea: puls crescut, palpitații, înțepătură în piept până la senzația dureroasa care coboară pe mâna stânga (îți spui: „Aoleu, daca fac infarct?”);

– respirația începe să se accelereze așa încât începi sa tragi aer foarte rapid, dar frica intensă îți dă senzația că aerul nu intră în plămâni;

– simți o presiune in piept, ca și cum cineva ar fi pus o greutate imensă pe tine și nu mai ai aer;

– capul iti vâjâie, urechile parca sunt înfundate, apare senzația de amețeală, furnicături, iar câmpul vizual se lărgește pentru a vedea parcă unde să fugi ca să te salvezi;

– simți că parca nu mai ai stabilitate în picioare și te gândești că vei cădea și nimeni nu te va salva.


Au frica intensă, atacul de panică și anxietatea efect pe termen lung?


Da! Frica aceea intensă face întreaga digestie să se oprească, așa că vei simți durere și senzație de „piatră / nod în stomac”, care poate duce în timp la dezechilibru al acidului clorhidric cu apariția ulcerului, gastritei și în timp, scăderea imunității cu apariția Helicobacterului Pilori.

Nici colonul nu scapă neatins. Astfel dezechilibrul care apare la nivelul digestiei îți poate da simptome de balonare până la diaree sau constipație, cu apariția în timp a Colonului iritabil.

Întreg organismul este afectat de descărcarea acesta de hormon de stres în mod repetat. Pancreasul nu mai produce insulină corespunzător, crește rezistența corpului la insulină cu posibila apariție în timp a diabetului, ficatul își diminuează capacitatea de a transforma grăsimile, astfel ca la analizele de sânge, deși poate nu mănânci grăsimi, va crește colesterolul total și asa numitul colesterol „rau” (LDL), va scădea colesterolul „bun” (HDL), care îți protejează vasele de ateroscleroză și vor crește trigliceridele. Toate pe fond de stres cronic.

Scade imunitatea tot mai mult, așa că observi ca răcești frecvent și ești sensibil la oscilațiile temperaturii.

Tiroida este afectată și ea, cu modificarea hormonilor TSH, FT4, FT3, până la apariția bolilor autoimune în care corpul se autodistruge.

Centrul memoriei (hipocampul) începe să se micșoreze treptat, cu apariția în timp a tulburărilor de concentrare și memorie, ce pot duce mai târziu la distrugerea neuronilor și apariția demenței.

Acum că ai înțeles rațional (cortex prefrontal) ce se întâmplă cu tine în acele momente, vine vestea buna: ai posibilitatea să ajuți creierul să reactiveze rațiunea, chiar dacă este activat centrul fricii (amigdala).


Cum pot activa din nou centrul rațiunii (cortexul prefrontal)?


Prin ancorare ⚓ în prezent – ia un pix ✍️ și o foaie (sau telefonul) și scrie:

– 5 lucruri pe care le auzi 📣 🐕‍🦺 🐈atunci,

– 4 lucruri pe care le vezi 👁 🏕️🌳🌷 (concertează-te pe culorile naturii: albastru, verde),

– 3 lucruri pe care le simți ⚽ (o mingiuța antistres, răceala unei pietre, textura unei cuverturi, umezeala apei pe mâinile și fața ta),

– 2 substanțe pe care le miroși 🍊 (poartă cu tine ulei de mentă, lavanda, rozmarin sau orice aromă preferată),

– 1 aromă pe care o guști (ex. zeama de lămâie 🍋🧃🍦🍩)

Combină acest exercițiu simplu cu respirația lentă și profunda. Trage aer în piept și „dă afară stresul” chiar și cu oftat dacă simți nevoia.

Repetă zilnic aceste două exerciții și când apar simptomele de panică, întreaba-te:


Sunt eu acum în pericol real?


Vorbește cu tine cu voce tare:

Tu nu ești în pericol real, este doar amigdala activată. Tu ești în siguranță. Sunt doar niște simptome, nu pot muri din asta. Respiră! Ești în siguranță! Respiră lent! Va fi bine! Tu controlezi simptomele, nu ele te controlează pe tine!”

Momentul de stres: Dacă observi că ai tendința să fii stresat mereu, stabilește ca pe la ora 18-19 îți vei lua 30 minute în care să te stresezi și să analizezi toate motivele și gândurile de stres. Dacă pe la ora 14 vin gânduri de stres, spune creierului: „Da, vom avea ocazia să ne stresăm azi de la 18 la 18:30, dar nu acum.”

Asta îți va lăsa creierul să fie funcțional pe parcursul zilei de lucru. Seara la ora stabilită analizează gândurile stresante pe care le-ai avut.

Care sunt gândurile care se ascund în spatele stresului meu?

Îmi este frică de a pierde controlul, de a nu da greș, de a nu dezamagi?

Ma simt vinovat sau rușinat?

Îmi iau eu valoarea din cuvintele și aprecierile oamenilor?

Îmi pasa mie mai mult de alții decât de propriul echilibru interior?

Îmi este mie frică de a fi respins sau abandonat?

Caută un terapeut cu care să discuți toate aceste frici ca să ajungi liber și echilibrat emoțional!

Tu poți alege sa crești zi de zi!

Tu poți alege sa spui stop 🛑 fricii și să previ atacul de panică și anxietatea.

Curaj! Totul este cu putință celui ce acționează! 😊

Află mai multe despre Dr. Lavinia Profir – Medic Specialist Psihiatrie