fbpx

Schizofrenia – Rolul suportului social

Este bine cunoscut faptul că mediul social în care se întorc pacienții după ce au fost stabilizați în spital, le poate favoriza reapariția simptomatologiei sau nu. Din acest motiv acest scurt articol va aborda schizofrenia prin rolul suportului social și ce poți face tu.

Ce este foarte trist, cel puțin la noi în țară, este stigmatul pus asupra persoanelor cu „probleme psihice”. Nu este un secret că majoritatea avem  tendința de a ne teme și de a-i evita. Ce se întâmplă? Ajung să aibă tot mai puțini prieteni și sunt încurajați să fie tot mai singuri.

Dacă ai fi tu în situația acesta ai vrea ca ceilalți să facă ceva? Cu siguranță!  

Terapie de susținere și reabilitarea profesională

De aceea, te invit să te implici activ. Cum? Prin următoarele:

  • Fii un bun ascultător, un sprijin emoțional și financiar dacă este cazul. Dacă dorești să dobândești curaj, stai de vorbă cu un psihoterapeut și te va învăța cum să iți depășești temerile.

Încurajează comunicarea și exprimarea gândurilor, sentimentelor și nevoilor, prin implicarea în activități recreative și de într-ajutorare: cântec, drumeții în natură, grădinărit, croitorie, tâmplărie, pictură și alte activități prin care să îl ajuți să se simtă util și integrat social.

Psihoeducație

  • Acceptă că este suferind și că are nevoie de susținere; interesează-te în ce constă boala, care sunt opțiunile terapeutice, care sunt posibilele efecte secundare ale medicației, când se ia tratamentul medicamentos, în ce constă terapia adjuvantă, când și dacă este înțelept să fie întrerupă; vorbește deschis cu persoana din familia ta sau prietenul tău care are boala despre aceste lucruri; tratează-l ca pe un om demn de respect și iubire.

Interesează-te de centrele în care se fac terapii adjuvante și fă tot posibilul ca să poată ajunge acolo (terapie cognitiv-comportamentală, ateliere protejate, centrele de training profesional, ergoterapia și altele).

Terapia familială

  • Dacă ai în familia ta o astfel de situație, mergeți împreună la un terapeut  care vă poate ajuta să comunicați mai eficient unul cu celălalt.

Dacă ești părinte și te simți vinovat pentru anumite atitudini sau decizii care au favorizat apariția bolii, ia un jurnal și, realizând că doar o forță Superioară îți poate da puterea de iertare și îți poate lua vina, predă acea emoție si devino liber. Scrie acolo părerea de rău și felul în care te-a afectat toată această conștientizare: „Îmi pare rău că am contribuit la această situație, nu am dorit să fac acest lucru, mă simt vinovat, dar îmi cer iertare si mă angajez să fac tot ce ține de mine ca fiului meu sa îi fie bine de acum înainte.” După ce ai primit iertare in inima ta de la acea forță Superioară care este în afara ta, stai de vorba cu copilul tău si spune-i ce simți. Alege zilnic să trăiești fericit și implicat în viața semenilor de lângă tine. DE CE? Pentru că este mai ferice să dai decât să primești! Pentru că doar prin dăruire, considerație de sine și empatie mintea rămâne echilibrata! Fii sănătos! Fii bine! 🙂

Programeaza-te online la medicul psihiatru:

Vezi mai multe despre Dr. Lavinia Profir – Medic Specialist Psihiatrie

https://programari.clinicapromed.ro/

Sau suna-ne la: 0372.88.00.88