fbpx

Endoscopia digestivă – Gastroenterologie

Endoscopia digestivă este o procedură medicală modernă frecvent utilizată în Gastroenterologie. Este folosită pentru investigarea sistemului digestiv (stomac, esofag și prima jumătate a duodenului) în vederea diagnosticării unor posibile patologii digestive și pentru a permite efectuarea unei intervenții terapeutice.

Când este indicată endoscopia digestivă superioară?

În cele mai multe cazuri, medicul va recomanda o endoscopie digestivă pentru investigarea anumitor simptome precum:

  • Dureri abdominale în porțiunea superioară sau dureri toracice
  • Hemoragie digestivă evacuată prin scaune negre (melena) sau varsaturi sanghinolente (hematemeza)
  • Dificultăți de inghițire a alimentelor sau lichidelor (Disfagie)
  • Scădere ponderală neintenționată
  • Anemie fara etiologie aparentă (sângerari oculte)

Endoscopia Digestivă

Endoscopia digestivă superioară este cea mai relevantă metodă pentru diagnosticarea și posibil tratarea bolilor digestive (precum gastrite, ulcere, polipi, neoplazii, boala celiacă, etc.), deoarece permite vizualizarea directă a patologiei precum și recoltarea de biopsii, fiind mult mai ușor de tolerat decât o intervenție chirurgicală.

Indicații

Această procedură poate fi folosită pentru oprirea unor sângerări, extragerea unui corp strain, extragerea polipilor, identificarea precoce a unor cancere digestive, colectarea țesutului și analizarea acestuia. De asemenea, aceasta poate fi folosită în supravegherea anumitor afecțiuni deja diagnosticate: varicele esofagiene sau gastrice, ulcere, gastrită, boala celiacă, etc.

Contraindicații:

Tehnică:

Procedura necesită folosirea endoscopulului, un tub flexibil care are în capătul distal o cameră video și o sursă de lumină.

Dupa aplicarea unui spray anestezic în cerul gurii, acest tub este introdus în gura pacientului și avansat sub ghidajul medicului până la nivelul stomacului și duodenului. În timpul procedurii, medicul manipuleaza tubul flexibil cu ajutorul unor rotițe situate la capatul proximal și astfel se poate vizualiza întreaga suprafață a porțiunii digestive examinate (esofag, stomac și duoden);

Avantajele Endoscopiei Digestive Moderne:  

Complicații posibile:

Fiind o metodă minim invazivă, endoscopia este o intervenție cu rare complicații, mai puține decat în cazul intervențiilor chirurgicale. Medicul dumneavoastră va stabili anterior procedurii raportul beneficiu/risc.

Printre posibilele incidente și complicatii amintim:

Recuperare

În urma acestei intervenții, medicul va comunica rezultatul procedurii si va stabili dacă există un diagnostic sau dacă porțiunea examinată a fost normală. Timp de 30 minute după procedură nu se consumă alimente sau lichide până dispare efectul anesteziei.

În funcție de diagnostic medicul va recomanda regim, tratament sau o posibilă reevaluare endoscopică, depinzând de patologie.

Cum să te pregătești pentru endoscopia digestivă:

Procedura se desfășoară cu stomacul gol de alimente pentru a avea rezultate cât mai bune. Nu se bea și nici nu se mănâncă cu minim 6 ore inainte de procedură. Este absolut necesar ca pacientul să informeze doctorul cu istoricul afecțiunilor și al medicamentelor consumate.

Dacă încă stai pe gânduri și nu ești sigur dacă această procedură este pentru tine, sună-ne la numărul: 0372.88.00.88

Doctor Bogdan Mazilu - Gastroenterologie - Clinica Promed Brașov

Dr. Bogdan Mazilu

Medic Specialist

Gastroenterologie

Absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa”, Iasi in promotia 2016, Dr. Bogdan Mazilu, a continuat studiile pe specialitatea Gastroenterologie in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Sf. Spiridon” din Iasi in perioada 2017-2021, timp in care si-a dobandit cunostintele medicale si aptitudinile tehnice ecografice si endoscopice necesare, sub indrumarea unora din cei mai buni medici clinicieni si endoscopisti din Romania.
A urmat curricula pregatirii profesionale in raport cu programul de rezidentiat, fiind implicat in programul de garzi de urgenta (2019-2021) si a efectuat numeroase explorari ecografice si endoscopice, dovedind capacitatea inalta de efectuare a actului medical calificat si cu decizii rapide.
Membru al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, continua permanent dobandirea cunostintelor de medicina pentru perfectionarea actului medical si imbogatirea competentelor tehnice.

  • Medic profesionist
  • Zeci de intervenții chirurgicale

Servicii și Prețuri

  • Endoscopie digestivă superioară (gastroscopie): 350 Lei
  • Endoscopie digestivă inferioară (colonoscopie): 400 Lei
  • Anestezie / Sedare: 450 Lei
  • Consultație + ecografie abdominală: 280 Lei
  • Consultație gastroenterologie: 180 Lei
  • Ecografie abdominală: 180 Lei