fbpx

Ce este hernia de disc?

Ce este hernia de disc? Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale, adesea cu răsunet neurologic.
Discurile intervertebrale sunt asemenea unor “gogoși”: au un material moale în interior, conținut într-un înveliș dur. Conținutul moale este nucleul pulpos, iar învelișul dur este inelul fibrocartilaginos. Din motive diverse, precum vârsta sau mișcări de flexie/extensie sub o greutate prea mare, nucleul pulpos poate ieși în relief, sau, în cele mai grave cazuri, poate ieși cu totul din învelișul care îl conține. Odată ieșit, acest nucleu pulpos poate apăsa pe structurile nervoase (măduva spinării sau nervii spinali) și astfel să determine manifestări precum durere, furnicături sau amorțeli.

Herniile de disc apar cel mai des în zona lombară, dar pot afecta și zona cervicală, fiecare segment fiind cu particularitățile sale simptomatologice. Apar rar și foarte rar în zona toracică.

Care sunt simptomele herniei de disc?

Durerea.
Durerea este cel mai relevant simptom în cazul acestei afecțiuni, de multe ori. Ea poate fi situată doar către centru, anume aproape de coloana vertebrală, dar adesea ea radiază pe traiectul nervului afectat, respectiv pe membrul superior sau pe membrul inferior.
În cazul herniei lombare, nervul afectat este sciaticul. Durerea radiază, în general, pe fesier, cu posibilă extensie pe fața posterioară a coapsei, a gambei, până în degetul mare. În majoritatea cazurilor, aceste simptome au localizare unilaterală, adică doar la nivelul unui singur membru inferior. Rareori, există situații în care simptomele se resmit la nivelul ambelor membre inferioare.

În cazul herniei cervicale, durerea se repercutează la nivelul umărului, gâtului, omoplaților sau al brațului.

Parestezii, furnicături sau amorțeli.
Din cauza compresiei nervoase, transmiterea impulsurilor senzitive din teritoriul afectat devine viciată. Astfel, persoanele cu hernie de disc pot resimți furnicături, amorțeli sau parestezii în teritoriul nervilor comprimați.

Contracturi musculare.
Teritoriul segmentului unde se află hernia de disc poate dezvolta contracturi musculare, adesea dureroase.

Slăbiciuni musculare/pareze.
Compresia nervilor alterează transmiterea impulsurilor motorii către mușchii inervați. Astfel, musculatura membrului afectat poate fi considerabil mai slabă decât a celuilalt membru, posibil și cu atrofie musculară.

Care sunt factorii de risc pentru hernia de disc?

Vârsta.
Odată cu vârsta, apare degenerarea și scăderea calității inelului fibrocartilaginos. Calitatea mai slabă a acestuia predispune la ieșirea nucleului pulpos.

Supraponderabilitea.
Greutatea în exces exercită mai multă presiune pe discurile intervertebrale și le predispune la hernie.

Sedentarismul.
Lipsa forței împiedică mușchii din a proteja coloana vertebrală în momentul ridicării greutăților sau a executării unor mișcări.

Anumite meserii.
Unele profesii solicită structurile vertebrale excesiv, uneori peste posibilitatea acestora de suport, rezultând în hernia de disc.

Traumatisme.
Rareori, discurile pot hernia în urma traumatismelor.

Care sunt complicațiile herniei de disc?

Sindromul „coadă de cal” (cauda equina).
Acest sindrom reprezintă o urgență chirurgicală majoră. Măduva spinării se prelungește inferior cu un mănunchi de fibre nervoase. Rareori, hernia de disc comprimă aceste fibre. Când se întămplă asta, avem de a face cu sindromul „cozii de cal”, printre ale cărui simptome se numără:

  • Pierderea controlului asupra funcțiilor urinare.
  • Pierderea controlului asupra funcțiilor de defecare
  • Pierderea senzației la nivelul organelor reproductive.
  • Pierderea senzației la nivelul membrelor inferioare.

Dacă vă confruntați cu unul din aceste simptome, este imperativ să ajungeți cât de repede se poate la spital, întrucât aceasta afecțiune e posibil să lase sechele permanente.

Cum se tratează hernia de disc?

Tratamentul conservator (non-chirurgical).
Este aproape întotdeauna de primă intenție. Tratamentul conservator al herniei de disc implică:

  • Kinetoterapie
  • Fizioterapie
  • Tratament medicamentos (miorelaxante, antiinflamatorii orale, injecții cu cortizon etc.)
  • Elongații
  • Masaj
  • Reducerea în greutate
  • Renunțarea la fumat
  • Redresarea posturii

Tratamentul chirurgical.
Dacă după 6-8 săptămâni sau mai mult, simptomele nu se îmbunătățesc sau se înrăutățesc, medicul vă poate recomanda tratamentul chirurgical. În funcție de vârstă, istoricul medical și particularități personale, tehnica chirurgicală de elecție poate varia.

Când să ne programăm la medic?

Trebuie să ne programăm la un consult neurologic când bănuim că avem o problemă la nivelul coloanei vertebrale. Durerea, de multe ori, poate fi singurul simptom. Asta cu siguranță nu înseamnă că trebuie ignorată, încât o durere, fie ea și mică, poate fi indicatorul unor afecțiuni grave. În funcție de diagnostic, medicul neurolog o să vă recomande cea mai bună schemă de tratament pentru dumneavoastră.

Află mai multe despre Dr. Valentina Mititelu-Morus (Medic Specialist Neurologie)